Copyright: Johan Sandström.

Martin & Sam

Här ett reportage i Tidningen Extra (Boden, Luleå, Malmfälten) från 12 september 2013:

Martin och Sams äventyr!

Martin och Sams äventyr!

Tillsammans ger de sig ut på ett äventyr
Martin Lundström och Sam Waara från Sävast gör sig redo för en säsong i den kanadensiska juniorligan.
– En bra hockeyupplevelse, men också ett roligt äventyr, lite både ock, säger Sam Waara.
Staden Bracebridge ligger 18 mil norr om Toronto och har ungefär hälften så många invånare som Boden. Bracebridge Phantoms heter stadens juniorlag och när laget spelar sina matcher i The Greater Metro Junior A Hockey League är det oftast fullsatt.
– Det är en annan grej där. De säljer säsongskort till juniorlagets matcher. Folk bär tröjor med ens namn på ryggen, berättar Martin Lundström.
Det kanske inte är så konstigt. Hockeyn betyder väldigt mycket i Kanada. Landet ligger i topp när det gäller både antalet hockeyspelare och andel hockeyspelare per invånare. Kommande säsong kommer Martin, tillsammans med Sam Waara, att prova på den kanadensiska juniorhockeyn. De har förberett sig på en annan typ av hockey än den hemma i Norrbotten.
– Det är en mer fysisk hockey, mindre rinkar, mer intensivt, allting blir som tätare, säger Sam.
Det passar Sam väldigt bra då han gillar att vara involverad där det händer. Martin är mer en dribbler, mer teknisk. De är varandras motsatser på isen alltså. Utanför isen är de mer lika och trivs bra tillsammans.
Spela för ett företag
Båda spelade i Bodens HF förra säsongen. Det var en rolig säsong, men samtidigt tråkig då A-laget åkte ner. Både Martin och Sam kände att det var dags att komma iväg och prova något nytt. De är noga med att poängtera att året i Kanada är lika mycket ett socialt äventyr som ett hockeyäventyr.
– Ett sätt att upptäcka världen, säger Sam.
Förutsättningarna i Bracebridge Phantoms liknar de som Martin och Sam hade i Boden. De måste betala en del av vad det kostar att spela. Det handlar bland annat om bortaresor, viss utrustning och istider. Sponsorerna täcker inte alla kostnaderna. Både Martin och Sam ser den kostnaden som en bra investering i sig själva. En tydlig skillnad från Bodens HF är att Bracebridge Phantoms inte är en förening utan ett privat företag med en ägare.
Lära känna en ny kultur
Under säsongen hyr de in sig hos lokala värdfamiljer och det ska vara som att bo hemma. Saker som mat, tv, internet och skjuts till träningar ingår i hyran. Efter ett snabbt överslag så kom Martin fram till att det han får betala i hyra käkar han ändå för varje månad. En god affär med andra ord. Att leva med en lokal familj innebär att de får träna sin engelska flitigt. Det underlättar förhoppningsvis för Martin och Sam att lära känna Bracebridge och den lokala kulturen. Träningar och matcher ligger på kvällar och helger så finns det en del tid över, framförallt dagtid. Martin har lyckats få arbetstillstånd i Kanada och ser fram emot att få tjäna ihop lite fickpengar. Sam planerar att studera på distans via ett lärcenter i Sverige.
En språngbräda
När svenska hockeyspelare tar klivet över till Kanada eller USA så handlar det ofta om redan etablerade stjärnor. Martin och Sams äventyr visar att det behöver inte vara så.
– Du behöver inte vara en supertalang i tidig ålder för att komma iväg, säger Sam.
Båda har redan börjat drömma om att få uppleva fler äventyr genom hockeyn. Säsongen med Bracebridge Phantoms kan vara ett steg på vägen. Det finns flera exempel där spelare från laget gått vidare till bättre lag. En del lyckas även få stipendier till bra collegelag där de kan kombinera hockeyintresset med en högskoleutbildning. Innan nästa äventyr får dock Martin och Sam se till att fansen i Bracebridge drar på sig matchtröjor med ”Lundstrom” och ”Waara” på ryggen!
Fakta:
Martin Lundström, 20 år, från Sävast.
Sam Waara, 19 år, från Sävast.
Klubb i Sverige: Bodens HF.
Klubb i Kanada: Bracebridge Phantoms.
Följ äventyret på: www.bracebridgephantomsjra.comLeave a comment